Senaste inläggen

Av osynligemannen - 5 augusti 2013 09:00

Det finns arbetslösa för vilka någon form av egenföretagande är en väg ur arbetslösheten – jag hör inte till dem.

Även om jag har kunskaper och färdigheter som skulle kunna ligga till grund för en lönsam konsultrörelse som extraknäck är det så att inom det jag kan bäst kan det aldrig bli frågan om egenföretagande, eftersom jag skulle hamna i en intressekonflikt så snart jag fick mer än en kund.


Jag har fått höra att anledning till att jag inte vill bli min egen är att jag saknar ”driv”. Det är helt fel, men min främsta drivkraft är att åstadkomma ett bra resultat, inte att få bestämma eller att tjäna massor av pengar. På min senaste arbetsplats lyckades jag förbättra produktiviteten på en viktig avdelning så pass att det uppmärksammades på koncernledningsnivå. Mer än så kan jag inte säga utan att riskera att avslöja mig.


Till sist, i den del av Sverige som jag lever och verkar har det uppstått en hysteri runt egenföretagande som riskerar att dränera industrin på kunskaper. Vem vill satsa på en karriär som yrkesarbetare eller ingenjör när det är finare med en städfirma som drivs med statliga subventioner (Rut-avdrag)?


#Arbetlöshet

#Egenföretagande

Av osynligemannen - 4 augusti 2013 21:36

Ett av regimen Reinfeldts dummaste påhitt är den straffskatt på arbetslöshet, som benämns Jobbskatteavdrag för att det låter bättre. Lena Mellin har skrivit klokt och insiktsfullt om detta:


En av regeringens bärande idéer för att minska arbetslösheten är att göra det billigare att jobba och dyrare att inte jobba. Verktyget heter jobb­skatteavdrag.

 

För min del skulle en skattereduktion innebära att jag slapp den ständigt gnagande oron för in ekonomi och att jag därigenom sannoikt blev bättre på att söka de jobbb som finns. Fast ännu hellre skulle jag se en aktiv näringspoitik med en satsning på infrastruktur: vägar och järnvägar, men även en upprustning av Göta Kanal för nyttotrafik.

 

#Jobbskatteavdraget

#Näringspolitik

Av osynligemannen - 3 augusti 2013 09:00

Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan om jag inte ska passa på att studera nu när jag ändå inte har något särskilt att göra? Lika många gånger har jag fått förklara att ersättningen man får som arbetslös är en omställningsförsäkring som upphör om man börjar studera, eftersom man då inte är tillgänglig för arbetsmarknaden längre. Då möts jag endera av ett myndigt svar om att jag minsann borde ta ansvar för min egen situation, i stället för att lita på att Staten ska fixa allt. Eller helt enkelt en uppgiven och förstående suck.


Ponera att de som står för svar ett har rätt. Finansieringen av studierna blir ändå ett effektivt hinder, då jag vid mina dryga femtio år inte lär få några studiemedel. Även om jag skulle låna av de pengar som en dag kommer att bli mina (ett sjusiffrigt arv väntar i framtiden) så kvarstår faktum: Om jag avbryter mina nuvarande aktiviteter så är jag hänvisad till försörjningsstöd efter avslutade studier, om jag inte då har ett arbete. Då frågar vän av ordning om man inte måste våga något ibland. Visst, hade jag varit yngre hade jag kanske gjort det, men nu har jag inte råd att riskera att spela bort närmare tretusen kronor i månaden.


Jag höll på att glömma att det finns ett tredje svar: ”Kan du inte åtminstone få gå en kurs, det fick NN?”. Mina försök att få någon hjälp till omskolning eller yrkesinriktad praktik har alla stupat på att mina handläggare har tyckt att jag har haft för bra bakgrund ändå. Sista försöket var när min andre coach hade ordnat en praktikplats, som egentligen var en obetald provanställning, och jag inte fick börja eftersom den inte hade varit avslutad innan jag skulle in i Fas 3…
Att NN fick gå en kurs berodde på att det var en del i uppgörelsen med hennes arbetsgivare när hon skulle köpas ut från sin tjänst.


#Utbildningar

#Arbetslöshet

Av osynligemannen - 2 augusti 2013 09:00

Läs Ingvar Perssons utmärkta ledare så förstår ni rubriken:


I USA och Europa pratas det nu om en återindustrialisering. Samtidigt har vi i Sverige en statsminister som lättvindigt talar om industrin som ”basically gone”, en näringsminister som betraktar sänkta krogpriser som sin viktigaste uppgift och en finansminister som tycker att näringslivet – eller i alla fall Svenskt Näringsliv – är ett särintresse.


Industrin är själva motorn i samhällsmaskinen. Andra näringsgrenar och offentliga verksamheter flyttar bara runt pengarna i systemet, även om dessa också behövs för att hjulen ska snurra – industrin tillför pengar. Att finansministrar kan ha teorier långt bortom verkligheten är bakligt, men naturligt. Att regimen Reinfeldt har haft två näringsministrar utan intresse och kunskaper om industrin är skamligt.


Det borde vara så dyrt att flytta ut företag som går med vinst att man tänker efter mer än en gång. Snacket om höga löner inom industrin håller inte – i andra vågskålen ligger det faktum att svenska arbetare har bra utbildning och är lojala. Om någon har missat det så är strejker mycket ovanliga i Sverige. Dessutom är långa transporter förkastliga i miljöhänseende om det går att tillverka nära konsumenterna.


#Näringspolitik
#Utflyttning

Av osynligemannen - 1 augusti 2013 18:00

Åttio procent kan man klara sig bra på, så länge det verkligen är åttio procent. För de som tjänar mer än 18700 kronor i månaden är det åttio procent av detta belopp som gäller, om du inte har en extra inkomstförsäkring som täcker resten i ett antal dagar. Ovanpå detta kommer straffskatten på arbetslöshet som på regeringens språk kallas jobbskatteavdrag.


För mig personligen innebär detta att jag måste klara mig på cirka sextio procent av min tidigare nettolön. Det räcker till livets nödtorft så länge inget inträffar som faller utanför ramarna. Ett oväntat tandläkarbesök eller en bilreparation kan rubba budgeten i flera månader. Och om ni undrar, jag bor i en del av Sverige där tillgång till bil är en nödvändighet om man ens ska söka jobb.


#Arbetslöshet

#Jobbskatteavdrag

Av osynligemannen - 1 augusti 2013 09:00

Ett påstående som jag inte har råkat för själv, men som drabbat många andra. I regel yttras det av äldre personer som lever i tron att det finns arbete åt alla som vill ha ett. En annan kategori som inte är åldersbunden är de som har en övertro på spontanansökningar (N.N var hos Förenade Plåt och presenterade sig och han fick jobb!).


Jobb att välja och vraka bland har det väl inte funnits sedan sjuttiotalet och spontanansökningar har få företag tid att behandla.


Sjölva frågan besvärar mig eftersom den antyder att det finns de som är för lata för att söka jobb och hellre sitter ned och låter ersättningen rulla in utan någon motprestation. Detta är mycket ovanligt, för även om det går att överleva på a-kassan går det i längden inte att leva på den.


#råd till arbetslösa

Av osynligemannen - 1 augusti 2013 04:15

Nu när jag har lagt grunden till den här bloggen går jag in i en ny och spännande fas. När en rubrik är skriven inom citattecken innebär det att den är ett påstående eller en fråga som vi som arbetslösa får höra och som jag bemöter.


Bara för att vara tydlig: Jag anser inte att ”någon annan” ska göra allt för att få ordning på arbetsmarknaden. Om någon vecka eller så kommer min syn på vad olika parter kan göra, främst de som är valda att styra Sverige.


#arbetslöshet

#regering

#riksdag

Av osynligemannen - 31 juli 2013 23:21

I dag bryter jag mitt schema för att skriva om något som är viktigare: Riksdagens illa underbyggda beslut att utsätta arbetssökande som får ersättning från A-kassan för ännu hårdare kontroll.


Så här skriver Aftonbladet:


Varje månad måste en aktivitetsrapport lämnas in – annars riskerar de att förlora a-kassan.


Min spontana reaktion är att detta är ytterligare en utslagningsmekanism för att blockera redan utsatta människor från ersättning från den försäkring som de har gjort inbetalningar till. För om någon har glömt det, A-kassan är inger bidrag.


För min egen del hade det nog gått bra. Jag har noterat vartenda sökt arbete och många andra aktiviteter sen jag blev arbetslös, och jag har lått för att formulera mig i tal och skrift. Men hur går de det för de andra? De nyanlända med små svenskakunskaper, eller infödda som lider av dyslexi och/eller dyskalkyli?


Jag kan inte heller bortse från tanken att detta kan vara en medveten strategi för att knäcka a-kassorna så att fler blir hänvisade till försörjningsstöd. Med fler handläggare att ta hand om de ärenden som AF skickar till dem är det inte säkert att pengarna räcker. Och vad kommer det att ställas för krav på motprestation på de som tvingas dit? Gratis arbete åt vem som helst som har ett kanske?


”Yes, massa. Toby be good nigger to massa.”
- ur tv-serien Rötter

 

#a-kassan
#regeringen
#försäkringskassan

Ovido - Quiz & Flashcards